eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Oktatás a Margitszigeten
- 2023.10.03.

December 10. vasárnap

továbbMikulástúra, december 9.
- 2023.11.30.

Találkozó a Fenyőgyöngyénél!

tovább

AZ AEROB TESTMOZGÁS JELENTŐSÉGE

Cooper doktor hitvallása

Dr. Kenneth H. Cooper, a híres 12 perces fittségi teszt kidolgozója már a hatvanas évektől számos cikket és könyvet publikált az aerob jellegű fizikai tevékenységek szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásáról.
De mi is az aerob edzés, és miért van rá szükségünk?

Az aerob edzés olyan tevékenység, amely során hosszú időn keresztül nagy mennyiségű oxigénre van szükség, s amely végül kényszeríti a szervezetet, hogy javítsa oxigénszállítást végző funkcióit.
Íme néhány azok közül a kedvező fizikai hatások közül, amelyek jellemzőek az aerob tevékenységre:

- A vér össztérfogata megnő, így a szervezet „jobban fel van készülve” az oxigén szállítására, ezáltal az egyén állóképessége nagyobb lesz, amikor megerőltető fizikai tevékenységet végez.

- Növekszik a tüdő kapacitása, egyes tudósok ennek a „vitálkapacitásnak” a növekedését összefüggésbe hozták a hosszabb életkor elérésével.

- A szívizom megerősödik, javul a vérellátása, és minden ütésre több vért képes az artériákba pumpálni (megnövekedett pulzustérfogat).

- A HDL mennyisége nő, a teljes koleszterin/HDL arány csökken, s így kisebb a veszélye az artériák meszesedésének.

- Az aerob edzés hozzájárul az erős és egészséges csontrendszer kifejlődéséhez.

- Az aerob gyakorlás reális módja a fogyásnak és a testsúly megtartásának.


Cooper szerint a kiválasztandó aerob tevékenység két fő jellegzetessége legyen, hogy

1. elegendő edzésmennyiséget foglaljon magába ahhoz, hogy szervezetünk egy-egy alkalommal 20-30 percen keresztül a célpulzus határán működjék;

2. olyan tevékenységet válasszunk, amely eléggé érdekel és motivál bennünket ahhoz, hogy sok-sok éven keresztül, de lehetőleg egész életünkben kitartsunk mellette.


Forrás: Dr. Kenneth H. Cooper: A Tökéletes Közérzet Programja (1982)A képre kattintva visszatérhet az előző menüponthoz.
Az eredeti Nordic Walking technika