eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Okatatás a Margitszigeten
- 2018.09.08.

Következő időpont: december 8.

továbbMikulástúra
- 2018.11.29.

December 9-én, vasárnap délután a Hármashatárhegyen!

tovább

BARANGOLÁSOK MARIBORTÓL JERUZSÁLEMIG

Október 20-23: élményhétvége Szlovéniában


Az évek során szebbnél-szebb területeit barangoltuk már be Szlovéniának, és minden túra után fölmerül a kérdés: vajon marad-e még új felfedezni való jövőre is ebben az aprócska kis országban?

Hányszor lehet úgy elutazni Szlovéniába, hogy újabb és újabb gyöngyszemeket találjunk? Na nem mintha nem nyújtana csodálatos élményeket többször is mondjuk a Bledi tó, a Júliai Alpok, vagy Pirán és környéke! De azért mégiscsak na.....hová lehet még elmenni, ahol eddig nem voltunk, de biztosan megemlegetjük évek múlva is?

Például Maribor környékére, amely mellett annyiszor elsuhantunk már, és ahol eddig még nem álltunk meg...ráadásul viszonylag közel van, és olyan túrahelyszíneket kínál, amelyektől mindenkinek eláll a lélegzete!

Mit is ígér nekünk ez a négy nap?

Nyitásnak egy könnyű túrát Rogláról kiindulva a kristálytiszta Lovrenska tavakhoz, majd egy egész napos élménydömpinget a Bistrica patak festői szurdokvölgyében, látogatást Közép-Európa egyik legnagyobb klasszikus borpincészetébe, valamint egy spirituális feltöltődést nyújtó kirándulást a - minden bizonnyal nem véletlenül - Jeruzalem névre keresztelt városka körül elterülő idilli szőlőületvényekre, és természetesen városnézést Mariborban, a szlovén Alsó-Stájerország (Štajerska) régió legnagyobb városában.Város a zöld folyó partján: Maribor


Megbújva az Alpok első komolyabb hegyei alatt, szőlős dombok tövében, a méregzöld Dráva partján fekszik egy város, amely mellett Ljubljana vagy Észak-Olaszország fele menet megannyiszor elsuhan az ember, pedig érdemes betérni. Sőt célirányosan oda kell menni, mert Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor számos és élményt és látnivalót kínál.


Bár Szlovéniában nagyobb városnak számít, Maribor inkább vidékies jellegű. Nem túl széles, olykor macskaköves utcái mesekönyvebe illők; gyönyörű, színes házak és aprólékosan kidolgozott, akár többszáz éves homlokzatú épületek váltják egymást. Kávézókból és éttermekből nincs hiány, a vendéglátók pedig mindenhol széles mosollyal fogadják az embert.

Az elbűvölő Maribor, korábbi nevén Marburg a történelmi Stájerországban a szlovén Alsó-Stájerország (Štajerska) régió legnagyobb városa és székhelye, a Stájerországból a Pannon síkságra vezető kereskedelmi út mentén alakult ki a város, Pohorje-hegy lábánál fekszik. Alapítását 1147-re teszik: ekkor emelték osztrák grófok mi ellenünk, azaz a sorozatos magyar támadások ellen a Markburg nevű határvárat.

Innentől kezdve egészen 1919-ig osztrák, Habsburg-fennhatóság alatt állt a város, neve is német volt (Marburg an der Drau); jelenlegi nevét (Maribor) csak 1836-ban használták először. Ennek a hosszú időszaknak is az eredménye, hogyha megérkezünk Mariborba, olyan érzésünk van, mintha egy napos osztrák városkába érkeznénk némi jugoszláv-érzéssel megfűszerezve.
Rogla - Lovrenska tavak


Roglán található Szlovénia egyik legfontosabb sí-és szabadidős sportközpontja. De a környék nemcsak télen, hanem egész évben mozgásra, túrázásra, kirándulásra csábít! A dús és illatos pohorjei erdők, a tiszta levegő és víz szinte hívogatják az embert.

A festői táj, az apró falvakkal és magányos tanyaépületekkel pöttyözött lankák között számos kirándulásra, aktív szabadidő-eltöltésre, a környék gazdag hagyományainak megismerésére van lehetőség.

Innen indulunk a Lovrenska tavak felfedezésére. A tündéri, apró kis hegyi tavacskákat esővíz táplálja, legmélyebb pontjuk mindössze 3 méter, melyeket szépen karbantartott, információs táblákkal ellátott ösvényeken közelíthetünk meg, valamint egy kilátóból fentről is megcsodálhatjuk.A Bistrica patak festői szurdoka


Ne számítsunk arra, hogy egy néhány méter széles, drámaian magas sziklákkal körülvett szakadék mentén fogunk sétálgatni, mivel a Bistriski Vintgar a szó szoros értelmében nem szurdok, inkább egy festői völgy!

A Bistrica-patak folyása mentén túrázunk az ösvényen, az út pedig egyáltalán nem lesz unalmas. A fantasztikus természeti környezet mellett látható itt egy római kori kőbánya, régi malmok romjai és Európa egyik legvastagabb törzsű – 605 cm átmérőjű – fenyőfája, amit egy villámcsapás szerencsétlenül kettéhasított. A vízesésekkel tarkított patak lenyűgöző látványt nyújt!Vinag borászat


Párizsnak az Eiffel-torony, Bécsnek a Práter, na de mi lehetne az ikonikus nevezetessége Maribornak? Biztosan sokan rávágnák, hogy ebben a városban semmilyen olyan különleges látnivaló nincs, amit igazi szimbólumként lehetne emlegetni. Pedig van, de a trükkje, hogy a föld alatt találjuk, így az egyszerű városnéző séta bizony elvezet mellette, vagy inkább felette.

A Szabadság téren, azaz a Svobode Trg-n egy hatalmas hordó és egy tábla jelzi, hogy a régi fakapun keresztül Közép-Európa egyik legnagyobb klasszikus borpincészetébe jutunk. Területe 20.000 m2, folyosói több mint 2 km hosszan kanyarognak 18 m-rel a földfelszín alatt, polcain nem kevesebb, mint 6 millió liter bor sorakozik.

A borszakértők Mekkája, ők biztosan nem hagyják ki a maribori utazásból, de mivel Szlovéniában a bortermelésnek régi hagyománya van és ilyen hatalmas pincét nem láthatunk mindenhol, a laikus, borok iránt nem feltétlenül elkötelezett turistáknak is érdemes ellátogatni ide.

Az alagutak falát 200 éves penész borítja, ami megőrzi a nedvességet és a legjobb mikroklímát biztosítja az érlelődő boroknak. A pince története 1836-ig nyúlik vissza, kibővítése a Bécs és Trieszt közti vasútvonal kiépítésével egyidőben történt. A folyosók az egyik legnagyobb, 1862-ben készült hordótól a borgyűjteményig vezetnek, melynek legrégebbi darabja 1946-ból származik
Napjainkban a hatalmas földalatti hálózat felett kóstoló termek várják a látogatókat, akik szinte végtelen kínálatból válogathatnak.

A 250.000 palackot számláló archív borgyűjtemény a pincészet legértékesebb része, unikumna számító, patinás ritkaságokat láthatunk itt. Néhány órát biztosan kellemesen fogunk eltölteni az öreg fahordók között és a kóstolás során, amit sajttal, sonkával, prosciuttoval, olajbogyóval tesznek még élvezetesebbé azoknak a látogatóknak a számára, akik Maribor földalatti világában is felfedezést tesznek.Jeruzsálemi borút


Bizony, nem tévedés, van egy másik Jeruzalem (z-vel), méghozzá elég közel hozzánk, Nagykanizsától nincs egy órára. Rengeteg kisebb-nagyobb domb összezsúfolva, 2000 hektár javarészt teraszosan ültetett szőlővel.

Az elnevezés nem véletlen: a Szentföldre tartó kereszteslovagok nem tudtak betelni a látvánnyal amikor ideértek, olyannyira, hogy azt hitték, megérkeztek a bibliai helyszínre. Hogy egy arabot sem találtak, nem zavarta őket, letelepedtek, kitették a Jeruzalem táblát, és még hosszú évekig uralkodtak a környéken.

A Ljutomer-Ormoz hegyek nemcsak az itt termő borokról híresek, de sokak szerint a világ legszebb tájai közé tartoznak. A Jeruzsálemi borút környéke egész évben gyönyörű színekben pompázik, amit a házigazdák meleg vendégszeretete és a kitűnő borok még felsőbb szintre emelnek.

A Sipon, a Laski Rizling, Sauvignon, Pinot Beli alkotják többek közt a kínálatot, a fehérborok egész szimfóniája várja az érdeklődőket. Úgy tartják, a környéket erővonalak szelik át, a látkép lélegzetelállító és áll itt egy kegytemplom is. A rómaiak, a keresztesek és a zarándokok ezen az úton mentek a Szentföldre, ők és a portyázó törökök is rajta hagyták kézjegyüket a vidéken.

A Jeruzsálemi borút pozitív energiái miatt is vonzza a látogatókat, azoknak is kitűnő úti cél, akik nem elsősorban a borászat rejtelmeibe szeretnének betekintést nyerni.

Program:
1. nap, október 20. péntek


Indulás reggel Budapestről, egyenesen az első túránk helyszínére, Roglára, a távolság Budapestről szűk 400 km. Lezser ruhában, túracipőt bekészítve indulunk útnak, a szállást a túra után foglaljuk el, oda visszafelé kell menni.

Megérkezve Roglára megesszük szendvicseinket és 12 órakor elindulunk a Loverska Jezera (Loverska tavak) felfedezésére.

A túra könnyű, a szintkülönbség összesen kb. 200 méter, a távolság kb. 10 km, erdőn át vezet. Szépen, komótosan megcsináljuk a túrát majd délután elfoglaljuk a szálláshelyünket (kb. 1 óra autóút vissza Maribor irányába).

Kis pihi, majd vacsora.2. nap, október 21. szombat


Reggeli után egész napos túra következik a festői Bistrica patakvölgyben.

A túra hossza kb. 15 km, szintkülönbség kb. 500 méter, ez a nap már kicsit húzósabb lesz az előzőnél, de megéri, mert a látvány feledteti a nehézségeket!
A tervezett időtartam kb. 6 óra, szóval nem lesz erőltetett menet!

Ezután irány Maribor, a fentebb említett Vinag pincészet, ahol a látogatás mellett borkóstoló és egy kis harapnivaló is vár bennünket.

Este vacsora a szálláson.

3. nap, október 22. vasárnap


Reggeli után spirituális feltöltő túrára indulunk a Jeruzalem-borvidék dombjai közé.

Egész napos túra lesz ez is, de pihentetőbb, mint az előző napi, a mennyiség a csapattól függ, 10 km, vagy kicsit több....

Lazításképpen, ha szeretnénk, megszerveznek nekünk egy kis borkóstolóval egybekötött falatozást egy hangulatos kis szőlészetben.
4. nap, október 23. hétfő


Délelőtt séta, városnézés Mariborban.

Hosszú történelmének köszönhetően, rengeteg látnivaló van a városban.
A legfontosabbak a következők:

- A bírósági torony, amely a XIII. században épült
- a minorita kolostor
- a Víztorony, a XVI. századból
- a Zsidó-torony, a XV. század elejéről
- a 340 éves szőlőtőke, amely a világ legöregebb, még termő tőkéje
- a Pestis-oszlop, amely 1743-ban készült, az utolsó nagy járvány
elvonulása után
- a Szt. Lajos-templom, amelyet 1769-ben emeltek
- a XVI. században épült Városháza
- a Keresztelő Szt. János-székesegyház, a XII. századból, mely a II.
világháború során megsérült, de újjá építették, a leromlott részeket
- a Vár, amely a Grajski trg-en látható
- a II. világháborús emlékmű
- a XX. században emelt ferences rendi templom.
Szállás, részvételi díj, egyéb információk:

Szállásunk Maribor külvárosában, a Dráva partján található hangulatos vendégház nagyon szépen parkosított udvarral, gyönyörű kilátással a környékre: a közeli hegyre épült Szent Mária kápolna, a Dráva folyó és a szőlő vidék pompája tárul elénk.

A légkondicionált szobák és apartmanok saját fürdőszobával, kábel-TV-vel, minibárral és laptopszéffel rendelkeznek.
Nagy teraszos étterme szlovén specialitások és nemzetközi ételek széles skáláját kínálja.

4 nap, 3 éjszaka 2 ágyas elhelyezéssel, félpanziós ellátással 230 euró/fő.

Az ár tartalmazza:
- a szállást félpanziós ellátással (bőséges büféreggelivel és helyi ételkülönlegességeket kínáló vacsorával);


- 4 nap túrát helyi túravezető közreműködésével;
- borkóstolóval egybekötött pincelátogatást a Vinag pincészetben
- az idegenforgalmi adót
- a programszervezést.

Az ár nem tartalmazza:
- az utazást és a biztosítást, valamint az egyéb étkezéseket.


Csoportlétszám: minimum 15, maximum 22 fő. Jelentkezési határidő: 2017. szeptember 25. A részvételi díj 2 részletben is fizethető. 130 euró jelentkezéskor, a fennmaradó 100 euró legkésőbb október 10-éig.

A jelentkezéssel azonban most sem érdemes az utolsó pillanatig várni, mert általában nagy érdeklődés övezi a programot, a helyek száma pedig korlátozott!

A jelentkezéshez kérlek, írd be:SZLOVÉNIA, résztvevők neve, telefon, telekocsiba fogadok/betársulok

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika