eurowalk.hu: MINDEN, AMI NORDIC WALKING
SZÁNTÓ SZILVIA, NORDIC WALKING C-TRAINER


Oktatás a Margitszigeten
- 2023.10.03.

December 10. vasárnap

továbbMikulástúra, december 9.
- 2023.11.30.

Találkozó a Fenyőgyöngyénél!

tovább


SZEPTEMBER 2: TÚRA A NÉMA SZERZETESEK NYOMÁBAN


Kultúra, természet, látvány: szeptember 2-án, szombaton ez vár ránk a Majki Kamalduli Remeteségtől a vértessomlói Somló-hegyi kilátón át a Bokodi Lebegőfalu idilli környezetéig.

A Vértes hegységben megbújó Majkpusztán találjuk a hazánkban páratlan, egykori kamalduli remeteség barokk épületcsoportját. Az idilli környezetben, egy halastótól nem messze, gyönyörű park közepén épült rendház a templommal és a 17 remetelakkal népszerű kirándulóhely. A 2022-ben újranyitott épületgyüttes teljesen felújítva várja a látogatókat.

Szeptember 2-án, szombaton innen indul körtúránk, amely során felmenyünk Vértessomlón a Somló-hegyi kilátóra, majd Majkra visszatérve meglátogatjuk a néma szerzetesek gyönyörűen felújított épületegyüttesét.

A majki kamalduli remeteség egyedülálló Európában.
Egyedülálló, mert bár 220 éve elköltöztek belőle a kamalduli szerzetesek, és azóta mindent mondhatunk, csak azt nem, hogy rendeltetésszerűen használták a kolostort eleink, mégis jó állapotban fennmaradt az utókor számára.
A MAJKI KAMALDULI REMETESÉG


A kamalduli szerzetesrend a bencések szigorított rendje volt. Szent Romuald alapította a XI. században az itáliai Camaldoli-ban. A rend puritán szerzetesei három év kolostori élet után visszavonultak a különálló remetelakokba, minden munkát maguk végeztek, némasági fogadalmat tettek, csak jeles ünnepeken szólhattak egymáshoz. Ruhájukról fehér bencéseknek is nevezték őket.

Az első szerzetesek (hárman) 1735-ben érkeztek Majkra és az építkezés miatt ideiglenesen a vértessomlói Mária kápolna mellett laktak. Letelepülési engedélyüket csak később, 1738-ban kapták meg.
A némaságot fogadott (a népnyelvben ezért néma barátoknak nevezett), fehércsuhás, fejtetőjüket kopaszra borotvált, hosszú szakállú szerzetesek a bencésektől szigorúbb aszkétikus rend szerint éltek.
Külön-külön elmélkedtek kis cellaházaikban, tudományokkal és művészetekkel foglalkoztak.

Minden házhoz a házakkal megegyező méretű külön kiskert tartozott, ahol a remeték gyógy-, és fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket termeltek.SOMLÓ-HEGYI KILÁTÓ


Vértessomló közelében magasodik a Somló-hegyi kilátó, melynek legfelső szintjéről körpanorámát élvezhetünk a vértesi és gerecsei tájra, illetve a Kisalföld keleti részére.

A 329 méteres Nagy-Somló hegy a hasonló nevű település mellett magasodik. Tetején csak távolról kiszúrható, visszafogott kilátó áll, mely szerencsére így is a lombkoronaszint fölé nyúlik, ezért kiváló körpanorámát nyújt. Belsejében fémlétrák vezetnek föl a legfölső szintre.

Körbetekintve a Vértest és Gerecsét elválasztó árok környékétől mindkét hegység csúcsain keresztül a Kisalföld peremvidékéig láthatunk el. Keleten Tatabánya hegyei látszanak, távcsővel és szabad szemmel egyaránt felismerhető a Szelim-barlang és a Turul, valamint a közeli gerecsei bányák. Alsógalla hátterében a Somlyót is felismerhetjük, de távolabbi rögök is feltűnnek. A látkép nagy részét a Vértes pereme tölti ki, beljebb megmutatkozik a Körtvélyes geodéziai tornya, de a gesztesi várat is kiszúrhatjuk. Nyugaton Oroszlány terpeszkedik, és a majki kolostor tornya is kilóg a fák közül, illetve a bányászmúzeum sincs rejtve a szemünk elől. Észak felé a Kisalföld Dunát követő síkja terül el, kivételesen tiszta időben még a Pozsonyig húzódó Kis-Kárpátokat is láthatjuk.

A hatszög alaprajzú, kőből épült, 3 szintes kilátót a Nagy-Somló tetején 2015-ben újították fel.BOKODI-TÓ, A LEBEGŐ HORGÁSZFALU


Ha még fokozni szeretnénk a túra és a remeteség-látogatás nyújtotta élményeket, érdemes ellátogatni a szomszédeos Bokodra!

Hazánk egyik rejtett kincse, a Vértes lábainál fekvő, Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó, melynek partján az utóbbi évtizedekben kiépített ún. úszó falu csodájára jár a fél világ. A Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtavának partját szinte teljesen elfoglalják a különleges, cölöpökre épült horgász házikók, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet.

Az évek során a tó közkedvelt horgászparadicsommá vált, az északi gát és a hőerőmű közvetlen közelében lévő partszakasz kivételével körbe épült a jellegzetes cölöpökön álló horgászházakkal, melyek többségéhez hosszú, fapallókból készült stégek vezetnek.

A rendkívül fotogén, romantikus tóparti vityillók magántulajdonban vannak, látogatásuk természetesen idegenek számára nem megengedett, viszont a tópart az erőmű tulajdona, elméletileg bárki szabadon mozoghat a horgásztó partjainál.TERVEZETT PROGRAM, TUDNIVALÓK:


Találkozó: SZEPTEMBER 2-án 8.30-kor Majkpusztán, a Majki tó parkolójában. Budapesttől mintegy 70 km-re található, az M1-es autópályán Tatabánya érintésével 1 órás autóút. A parkoló ingyenes.

A találkozó után először a túrára indulunk, amely érinti Vértessomlót, A Somló-hegyi kilátót, és körtúra lévén a Majki tóhoz érkezünk vissza.

Táv: kb. 12 km, szint: kb. 200 m (a kilátóhoz meredekebb kaptató vezet fel-és le).
Részvételi díj: 2000 Ft.

A túra után látogatást teszünk a remeteség területén.

Fontosabb infók:

Jegyárak: felnőtt jegy: 3 000 Ft, kedvezményes jegy: 1 500 Ft (6-26 év közötti fiatal, 62. életévét betöltött látogató).

Nyári nyitva tartás szerint (április 1-től október 31-ig) keddtől vasárnapig 10-18 óráig:

Naponta 10 órától 17 óráig fél óránként nyílik a Kolostor ajtaja, melybe minden látogató beléphet, aki belépőjegyet váltott. Utolsó kapunyitás: 17:00. Minden óra egészkor 10 órától 16 óráig tárlatvezetésen lehet részt venni, maximum 50 fővel. Utolsó tárlatvezetés: 16:00.

Mindenképpen az egész órai tárlatvezetésre kellene bejutnunk, számításaim szerint 13 vagy 14 órakor!

Ezután mehetnénk át sétálni egyet a Bokodi-tóhoz (15-16 perc kocsival).
Jelentkezéshez írd be a túra nevét, és telekocsi felajánlásod/igényed.

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:

Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatotAz eredeti Nordic Walking technika